مدولاسیون دامنه (Domain Modulation)
در این بخش مشخصات کلی مدولاسیون دامنه (Domain Modulation) را بررسی خواهیم کرد.
پهنای باند :
اگر خروجی مدار مدولاتور AM را به اسیلوسکوپ وصل کنیم شکل زیر را خواهیم داشت.
شکل مدولاتور دامنه
در اینصورت شکل موج AM بر روی صفحه اسیلوسکوپ قابل مشاهده است. در صورتی که خروجی مدولاتور به یک دستگاه طیف نما وصل شود، طیف نما موج مدوله شده AM را به صورت شکل زیر نشان می دهد.
شکل نمایش AM در اسیلوسکوپ
دستگاه طیف نما مانند اسیلوسکوپ است با این تفاوت که در آن محور افقی، بیانگر فرکانس و محور عمودی نشان دهندهی مقدار دامنه ولتاژ است. اگر فرکانس سیگنال پیام برابر با FM باشد در محدوده فرکانسی در بالا و پایین فرکانس حامل ایجاد می شود (شکل زیر) به این محدوده ها ساید باند یا باند کناری می گویند. فاصله بین باند های کناری را پهنای باند می نامند. مقدار پهنای باند دو برابر فرکانس پیام است.
شکل نمایش AM در طیف نما
پهنای باند در گیرنده های تجارتی AM :
در گیرنده های تجارتی AM حداکثر فرکانس پیام را ۵ کیلوهرتز در نظر می گیرند. بنابراین پهنای باند در گیرنده های تجارتی ای ام ۱۰ کیلوهرتز است. مثال: پهنای باند سیگنال موج AM را در شکل مقابل (شکل نمایش موج AM روی دستگاه طیف نما)، به دست آورید.
اثر پذیرش نویز :
معمولا نویز بر روی دامنه سیگنال مدوله شده، سوار می شود. در این حالت نویز با پیام جمع می شود (شکل ۱۶-۱) و روی سیگنال باز سازی شده اثر می گذارد.
شکل موجو مدوله شده AM آلوده به نویز
کاربرد مدولاسیون AM :
محدوده فرکانس مدولاسیون دامنه در باند موج متوسط (MW) ، در محدوده ی ۵۳۰ تا ۱۶۰۰ کیلوهرتز قرار دارد. به علت سادگی گیرنده های AM از مدولاسیون دامنه برای پخش برنامه های رادیویی و تلویزیونی شبکه های محلی استفاده می شود.
شکل آنتن فرستنده رادیویی شبکه محلی
هیچ نظری ثبت نشده است